Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Venus, my love…!!! Issue: 2012-2 Section: News

English

 

Tzvetan Kostov

 

Когато за първи път я срещнах в София през 2004 г., тя беше много млада (около 4,6 милиарда години). Направих снимка в пред нашето училище (127 СОУ, София, България) с помощта на училищния телескоп. Публикувах я в интернет и във вестник "Телескоп".

Венера транзит, 2004 г. (Виж: www.eso.org/public/outreach/eduoff/vt-2004/photos/vt-photos-page33.html). От тогава съм влюбен в нея.

Тя е красива планета. Имал съм много срещи с нея оттогава. Виждах я в небето стотици пъти от различни места на Земята. Разбрах, че тя е много известна. Понякога тя се появява сутрин и затова хората наричатя "Зорница" или вечер, и тогава я наричат Вечерница

Втората ни среща бе в Загреб, Хърватска, на 6 юни 2012 г., от 5h07m до 6h 55m метър Преди втората ни среща, аз не можех да спя... Отидох в нашия сборен пункт (Opatička 22, Обсерваторията на Загреб), два часа по-рано. Други хора, също дойде да я наблюдават там Снимах изгрева на слънцето и още няколко нейни снимки: Снимах и хората, които я наблюдаваха.

Там открих, че хората от Хаваите също я обичат (на лаптоп имахме възможност да следим онлайн излъчване на събитието от Хавай).

Университетски преподаватели от Хърватия бяха дошли да наблюдават събитието. Хора от САЩ (Лос Анджелис и Бостън) също бяха с нас. Учители, ученици, деца също следяха всичко с интерес...

Панорамата бешевел-иколепна. По-късно, ние отидохме във вътрешността на купола на телескопа, за да наблюдава начина, по който Венера преминава пред Слънцето (наречен Пасаж на Венера).

Но е време да кажа сбогом. Чувствах, че ревнувам, защото толкова много други хора също бяха по-влюбен в нея.

Обичам те, Венера! Дойде време да си кажем „До нови срещи!“. Видях една дама, тя докосна екрана и каза: "Ето я, моята Венера!" Но нещо странно се случи. Всички видяхме един бял обект на екрана (това бе слънчево зайче) и едно от децата там каза, че "Sega Saturn prolazi", ("Сега Сатурн преминава".)

Ние всички каза: "Чао, чао, Венера."

Но аз се надявам да я видя отново.

София, 8 юни 2012

Цветан Костов

 

Bibliography

  • Цветан Костов, в. „Телескоп“, бр. 2004, ААС, София

 

Iconography