Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Thomas Alva Edison Issue: 2012-2 Section: 17-19

English

 

Teodora-Cristina Spătaru

 

Thomas s-a născut în anul 1847 la Milan, Ohio şi şi-a petrecut acolo primii şapte ani din viaţă.

Încă de la vârsta de 12 ani şi-a dovedit spiritul întreprinzător când şi-s implorat mama să-l lase să plece să lucreze ca vânzător de ziare pe noua Cale Ferată Grand Trunk. Mai târziu a înfiinţat o tarabă de fructe şi legume in Portul Huron, transportându-şi gratuit produsele proaspete în vagonul poştal al trenului. Însă cel mai important lucru este faptul că Edison a învăţat valoarea telegrafiei. În anul 1861 când a izbucnit Războiul Civil American, foamea pentru ştirile şi ziarele sale a crescut, astfel că i-a venit ideea de a telegrafia titlurile de pe prima pagină către fiecare gară. În urma acestei intuiţii, Thomas a realizat că ‘’telegraful era o mare invenţie’’, deoarece în locuri în care în mod obişnuit vindea doar două ziare, începuse să vândă 35.

Primele mari invenţii ale lui Edison s-au născut din fascinaţia sa pentru telegrafie şi perspectiva de a dezvolta o comunicaţie mai facilă şi mai rapidă. El a înfiinţat o linie telegrafică între casa lui şi cea a prietenului său. Adeseori, ‘’uita ’’ să aducă ziarul acasă pentru a putea sta treaz toată noaptea primind ştirile prin telegraf de la acesta. El a petrecut ore întregi privindu-i pe operatorii de telegraf în tren şi a învăţat cum era folosită descoperirea pentru controlul traficului pe calea ferată.

Încercările timpurii ale acestuia cu instalaţia de telegrafie au dus la îmbunătăţiri vaste si importante în domeniu. În timpul Războiului Civil, el a lucrat la semanlele secrete pentru Unionişti.

În anul 1864, a inventat un emiţător care putea să transmită patru mesaje deodată. De asemenea, a proiectat un aparat care putea să transmită părţi de text ale unor mesaje scrise de mână, un prim aparat de fax. Pe măsură ce a intrat în rândurile inventatorilor de vază din telegrafie, a început să-şi marcheze descoperirile cu iniţialele numelui şi cu semnătura sa distinctă sub formă de umbrelă.

Dragostea lui Edison pentru telegrafie a fost într-atât de mare încât i-a porecli pe cei doi copii ai săi Dot şi Line, corespondentele în limba engleză a semnalelor codului Morse.

Prima invenţie cu profit a lui Edison a fost un aparat patenta în anul 1871, care folosea tehnica serigrafiei pentru tipărirea preşurilor bursei de valori. Acest dispozitiv l-a dezvoltat pentru o companie din New York care l-a răsplătit cu 40.000 de dolari, bani cu care şi-a înfiinţat un laborator la Newark, New Jersey.

În anul 1876 şi-a mutat laboratorul de cercetări la Menlo Park, lângă New York. Aici a inventat fonograful pe care l-a numit mai târziu ‘’bebeluşul ’’ său. Înregistrările se făceau pe un cilindru metalic, fiind citite cu un ac care se deplasa prin şanţuri. A doua faimoasă invenţie a fost becul electric, care l-a făcut pe Thomas unul dintre cei care au transformat electricitatea dintr-o curiozitate ştiinţifică într-o aplicaţie practică indispensabilă omenirii.

În anul 1878 a fondat Compania de Lumină Electrică Edison, iar în anul 1881 a înfiinţat un serviciu de lumină electrică în New York ce a atras 85 de cilenţi, astfel că acesta a devenit primul oraş iluminat cu energie electrică. Pentru a face posibilă răspândirea utilizării luminii electrice, Edison a inventat un sistem de generare şi distribuire a energiei electrice, proiectând prima centrală electrică între anii 1881 şi 1882.

Descoperirile sale nu s-au oprit aici, ci au continuat cu inventarea megafonului, bateriei de stocare, supapei electrice şi kinetoscopului, un prim proiector de film.

În timpul Primului Război Mondial şi-a continuat munca sub tutela Marinei Militare S.U.A., concetrându-şi atenţia asupra comunicaţiilor şi nu a armamentului, deoarece ura războiul, dezvoltând linii telefonice subacvatice şi o baterie pentru a asigura energia electrică la bordul navelor.

 

În anul 1931, la vârsta de 84 de ani a încetat din viaţă, dar nu înainte ca electricitatea să-şi croiască drum în casele oamenilor, alimentând sisteme de iluminat, patefoane şi primele relevizoare. Moştenirea rezoluţionară a luminii electrice a fost demonstrată şi de modul în care S.U.A. l-a omagiat. În seara înmormântării sale, întreaga naţiune a stins luminile în onoarea sa, inclusiv Casa Albă şi Statuia Libertăţii cufundându-se pentru câteva clipe în întuneric.

Un adevărat geniu care a lăsat lumii o moştenire extraordinară, Thomas Alva Edison a arătat omenirii că o minte creativă poate schimba lumea şi, aşa cum a spus-o el însuşi, “geniul este 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie ”.

 

Bibliography

  • "Edison: His Life and Inventions", Frank Lewis Dyer, Thomas Commeford Martin,2010,Timeless Classic Books.
  • “DK Biography: Thomas Edison”, Jan Adkins, DK Publishing, New York, 2009.

 

Iconography