Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> The ten plauges of Egypt Issue: 2013-3 Section: 14-16

Download PDF

Enlish

 

Δέκα πληγές του Φαραώ - Ο μύθος / Η θρησκευτική προσέγγιση

 

Η ιστορία με τον Μωυσή και τις 10 πληγές του Φαραώ βρίσκεται στη βάση της χριστιανικής, της εβραϊκής και της μουσουλμανικής πίστης και καταγράφεται στο βιβλίο της Eξόδου στην Παλαιά Διαθήκη. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Ισραηλίτες είχαν υποδουλωθεί στους Αιγυπτίους. Τότε ο Θεός του Ισραήλ έστειλε τον Μωυσή για να τους ελευθερώσει από τα δεσμά τους. Όταν όμως ο Φαραώ αρνήθηκε, ο Θεός έπληξε τους Αιγυπτίους με τις λεγόμενες 10 πληγές του Φαραώ. Με αυτόν τον τρόπο τον ανάγκασε να ελευθερώσει το λαό του Ισραήλ.

Οι 10 πληγές σύμφωνα με τη Βίβλο είναι:

  1. Τα νερά του ποταμού Νείλου μετατράπηκαν σε αίμα με συνέπεια να πεθάνουν τα πλάσματα του νερού και να μην υπάρχει πόσιμο νερό.
  2. Βάτραχοι κάλυψαν όλη την επικράτεια.
  3. Ο αέρας της Αιγύπτου γέμισε με σκνίπες.
  4. Σμήνη από αλογόμυγες εισέβαλαν σε κάθε κατοικία των Αιγυπτίων.
  5. Βαριά επι δημία έπληξε όλα τα κοπάδια των Αιγυπτίων
  6. Άνθρωποι και ζώα γέμισαν εξανθήματα, μεγάλα σπυριά και πληγές.
  7. Έπεσε βροχή από βαρύ χαλάζι τσακίζοντας τα πάντα
  8. Σκοτείνιασε η γη της Αιγύπτου από τα σμήνη των ακριδών
  9. Για τρεις ημέρες πυκνό σκοτάδι σκέπασε την Αίγυπτο
  10. Πέθαναν όλοι οι πρωτότοκοι γιοι των Αιγυπτίων καθώς και τα πρωτότοκα των ζώων τους

 

Δέκα πληγές του Φαραώ- Η αλήθεια πίσω από το μύθο/ Η επιστημονική προσέγγιση

 

Με αφορμή αυτήν την ιστορία επιστήμονες και αρχαιολόγοι άρχισαν να μελετούν τα φαινόμενα που περιγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη προσπαθώντας να τα ερμηνεύσουν βιολογικά. Έτσι, κατάφεραν να βρουν την αρχαία πόλη της Πι-Ραμές στην οποία, σύμφωνα με τις έρευνες, συνέβησαν τα γεγονότα της που περιγράφονται στην Π.Δ.. Τα ευρήματα που βρέθηκαν στην πόλη μάς πληροφορούν ότι βρισκόταν σε μεγάλη ακμή μέχρι την περίοδο που ήταν Φαραώ ο Ραμσής ο Β΄( 3000 π.Χ.). Από εκείνη την στιγμή σταματούν να υπάρχουν ευρήματα και συμπεραίνουμε ότι η πόλη εκκενώθηκε για κάποιο ανεξήγητο λόγο. Επιστήμονες στη συνέχεια προσπάθησαν να αποδείξουν τις 10 πληγές του Φαραώ με βάση κάποια φυσικά φαινόμενα.

Τα νερά του ποταμού Νείλου μετατράπηκαν σε αίμα με συνέπεια να πεθάνουν τα πλάσματα του νερού και να μην υπάρχει πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με την επιστημονική προσέγγιση, τα νερά του ποταμού Νείλου δεν βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα αλλά από τις τοξικές άλγες , οι οποίες είναι ένα είδος αερόβιου τοξικού κυανοβακτηριδίου (Oscillatoria rubescens) που πολλαπλασιάζετε λόγω συγκεκριμένων ευνοϊκών συνθηκών (θερμοκρασία, νιτρικό και φωσφορικό άλας) και όταν πεθαίνει αποκτά κόκκινο χρώμα. Με αφορμή το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό οι ερευνητές βρήκαν πως την εποχή που χρονολογούνται οι 10 πληγές υπήρξε απότομη άνοδος της θερμοκρασίας που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν τα νερά του Νείλου σε λιμνάζοντα. Αυτή είναι και η βασική αιτία που προκάλεσε την πρώτη πληγή. Το βακτήριο μείωσε το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα ψάρια και το νερό του ποταμού να μην είναι πια πόσιμο.

 

2. Βάτραχοι κάλυψαν όλη την επικράτεια.

Στη συνέχεια αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των βατράχων, επειδή οι γυρίνοι αναπτύσσονται με διπλάσια ταχύτητα όταν βρίσκονται σε περιβαλλοντική πίεση (έλλειψη οξυγόνου). Οι βάτραχοι, όπως λέει και η Βίβλος, βγήκαν στη στεριά και πέθαναν.

 

3. Ο αέρας της Αιγύπτου γέμισε με σκνίπες.

Οι σκνίπες πολλαπλασιάστηκαν, επειδή τα ψάρια και τα βατράχια που τις έτρωγαν είχαν πεθάνει.

 

4. Σμήνη από αλογόμυγες εισέβαλαν σε κάθε κατοικία των Αιγυπτίων.

Τα πτώματα των ψαριών και των βατράχων προσέλκυσαν σμήνη από αλογόμυγες. Επίσης εφόσον οι βάτραχοι είχαν πεθάνει οι οποίοι ήταν οι θηρευτές των αλογόμυγων, ο αριθμός τους δεν μπορούσε να ελεγχεί.

 

5. Βαριά επιδημία έπληξε όλα τα κοπάδια των Αιγυπτίων

 

Οι σκνίπες που είχαν πολλαπλασιαστεί μετέδωσαν τον ιό Blue Tongue (Κυανή γλώσσα) η ασθένεια αυτή είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό είναι νόσος των μηρυκαστικών ο οποίος μεταδόθηκε μέσω του σάλιου του εντόμου.

 

6. Άνθρωποι και ζώα γέμισαν εξανθήματα, μεγάλα σπυριά και πληγές.

Οι αλογόμυγες με την σειρά τους έγιναν φορείς του ιού Glanders, μιας μόλυνσης που προκαλεί φουσκάλες και αποστήματα στο δέρμα.

 

7. Έπεσε βροχή από βαρύ χαλάζι τσακίζοντας τα πάντα

Οι ερευνητές προσπάθησαν να συνδέσουν τις τρεις επόμενες πληγές με την έκρηξη του ηφαιστείου τις Σαντορίνης. Η έβδομη πληγή περιγραφεί πολύ δυνατό χαλάζι που δημιουργείται όταν τα σύννεφα έρχονται σε επαφή με στερεά σωματίδια. Όταν λοιπόν έγινε η έκρηξη εκτοξεύτηκαν δισεκατομμύρια τόνοι σποδό(ηφαιστειακή σκόνη), οι οποίοι έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο καθώς βρέθηκαν σε περιοχή κοντά στην Πι-Ραμές κομμάτια ελαφρόπετρας από το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Έτσι οι τόνοι από σποδό θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το δυνατό χαλάζι.

 

8. Σκοτείνιασε η γη της Αιγύπτου από τα σμήνη των ακριδών.

Στη συνέχεια η εκτόξευση της σκόνης δημιούργησε καιρικές ανωμαλίες που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις και περισσότερη υγρασία. Το συγκεκριμένο κλίμα προσελκύει τα σμήνη των ακριδών καθώς μετακινούνται μέσω των αέριων ρευμάτων από τις ψυχρότερες στις θερμότερες και πιο υγρές περιοχές.

 

9. Για τρεις ημέρες πυκνό σκοτάδι σκέπασε την Αίγυπτο.

Οι τόνοι σποδό δημιούργησαν και την ένατη πληγή καθώς όλη αυτή η στάχτη κάλυψε την Αίγυπτο και έκρυψε μέχρι και τον ήλιο. Αν και αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να ισχύει κάποιοι επιστήμονες έχουν ενστάσεις επειδή υπολογίζεται ότι η Έξοδος με την έκρηξη του ηφαιστείου έχουν περίπου 200 χρόνια διαφορά μεταξύ τους αν όχι και παραπάνω.

 

10. Πέθαναν όλοι οι πρωτότοκοι γιοι των Αιγυπτίων καθώς και τα πρωτότοκα των ζώων τους.

Για την δέκατη πληγή υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές εξηγήσεις. Σύμφωνα με την πρώτη ο θάνατος των πρωτότοκων αγοριών και ζώων των αιγυπτίων οφείλεται σε έναν μύκητα και μούχλα που δηλητηρίασε τα σιτηρά και επειδή τα πρωτότοκα αγόρια συνηθιζόταν να εργάζονται στις φυτείες των σιτηρών ήταν πιθανόν τα πρώτα θύματα. Η δεύτερη εξήγηση όμως υποστηρίζει πως η δέκατη πληγή είναι θεολογική, γιατί σύμφωνα με την Αιγυπτιακή παράδοση τα πρωτότοκα αγόρια συμβόλιζαν το μέλλον ενός λάου και πως με το θάνατο τους υπονοούνταν πως η Αίγυπτος μετά όλα όσα της είχαν συμβεί δεν είχε πλέον μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται η ανωτερότητα του Εβραίου θεού Ιεχωβά σε σχέση με τον Φαραώ.

 

Παρά τις έρευνες όμως κάνεις δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος ότι οι 10 πληγές συνέβησαν στα αλήθεια. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι απλά ένας μύθος που είχε στόχο να πείσει τους ανθρώπους για την ύπαρξη του θεού, πράγμα που είχε τεράστια σημασία για εκείνη την εποχή γιατί οι άνθρωποι αντλούσαν τη δύναμη να συνεχίσουν πιστεύοντας σε κάποια ανώτερη θεότητα που τους έβλεπε και τους βοηθούσε. Κάποιοι επίσης πιστεύουν ότι οι πληγές όντως συνέβησαν με αφορμή φυσικά φαινόμενα και άλλοι πως είναι καταστροφές που έγιναν σε όλη την ιστορία της Αιγύπτου και απλά τις ένωσαν μέσα από τις προφορικές παραδόσεις. Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν χρειάζονται τις αποδείξεις για να πιστέψουν στις πληγές αλλά αρκούνται στην πίστη τους και στη δύναμη του θεού. Σίγουρο είναι πως οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ψάχνουν απαντήσεις μέχρι να καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν και την τελευταία λεπτομέρεια αυτού του μυστηρίου.

 

Ιστογραφία

  • http://www.pinnokio.gr/arthro/ntokimanter-national-geographic-ta-mystika-twn-10-plhgwn-vid?mayalso=1
  • http://www.amen.gr/article2118
  • http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AD%CE%BA%CE%B1_%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%82
  • http://ekk1904.blogspot.gr/2013/03/10.html