Από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξής του ο άνθρωπος κατέφευγε στην κατασκευή έξυπνων εργαλείων, προσπαθώντας να μειώσει τους κινδύνους στο κυνήγι (με τη χρήση παγίδων), να μετρήσει το χρόνο και τις μετακινήσεις των αστεριών ως βοήθημα στα θαλάσσια ταξίδια. Ακόμα, έφτιαξε μηχανήματα για να κάνει υπολογισμούς για τις συναλλαγές του η άλλες χρήσεις.
Οι άνθρωποι για να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή τους προχώρησαν στη δημιουργία αυτόματων μηχανών.
The model of the mechanism of Antikithira
(Ancient Greece).
Ο Έλληνας Αρχύτας ο Ταραντίνος κατασκεύασε, την πρώτη αυτόματη μηχανή, ένα ξύλινο περιστέρι που κρεμόταν από την άκρη μιας ράβδου και όλο το σύστημα περιστρεφόταν με τη βοήθεια πεπιεσμένου αέρα Ο πόθος της πτήσης ήταν έντονος στην αρχαιότητα, και μάλιστα στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι θεοί διέθεταν την ικανότητα της πτήσης.
Ξέρατε μήπως ότι στην αρχαία ελληνική μυθολογία υπήρχε ένας χάλκινος γίγαντας, ο Τάλως, που φύλαγε το ελληνικό νησί, Κρήτη, από τους εχθρούς; Ο Τάλως ήταν ένα ρομπότ - φρουρός που επινόησαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ο μυθικός γίγαντας είχε μία και μοναδική φλέβα που έφτανε από το λαιμό μέχρι την φτέρνα του στην οποία έρεε ιχώρ (θεϊκό αίμα). Ο Τάλως προστάτευε το νησί πετώντας βράχους στα ξένα καράβια που πλησίαζαν.
Επιπλέον, τo 80 π.X., ο Έλληνας αστρονόμος Ίππαρχος κατασκεύασε τον αστρολάβο τον λεγόμενο, μηχανισμό των Αντικυθήρων, που ήταν ένα σύστημα κινούμενων γραναζιών. Η χρησιμότητα του αστρολάβου ήταν να προβλέπει τις θέσεις του ήλιου, της σελήνης και άλλων πλανητών και άστρων. Ακόμα με τη βοήθεια του αστρολάβου είναι δυνατό να βρεθεί η ώρα αστρολάβος , δηλαδή είναι σαν ένα πλανητάριο σε μικρογραφία! Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί όλες οι ιδιότητες αυτού του εντυπωσιακού μηχανήματος. Αργότερα, ο Ήρων από την Αλεξάνδρεια, μεγάλος μαθηματικός και μηχανικός του 2ου αιώνα περιέγραψε και υλοποίησε πολλούς αυτόματους μηχανισμούς , όπως πόρτες ενός ναού που ανοιγόκλειναν από μόνες τους πριν και μετά την τελετή μιας θυσίας. Οι αρχαίοι Έλληνες, ανακάλυψαν, επίσης, δύο υπολογιστικές μηχανές: τον άβακα και την κλεψύδρα. Ένας άβακας που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1846, χρονολογείται γύρω στο 3000 π.Χ. και υπολογίζεται ότι είναι ο αρχαιότερος που βρέθηκε μέχρι σήμερα. Με την ανακάλυψη του άβακα, του γνωστού μας αριθμητήριου, εγκαταλείπεται η χρησιμοποίηση των δακτύλων του χεριού για τη μέτρηση. Η ανακάλυψη της κλεψύδρας δίνει μια απάντηση στο πρόβλημα της μέτρησης του χρόνου. Μετά τον άβακα και την κλεψύδρα υπήρξε μια εξέλιξη στις υπολογιστικές μηχανές.
Ευρωπαϊκη αναγεννηση - υπολογιστικες μηχανες
O Napier ήταν ένας Σκωτσέζος μαθηματικός που ανακάλυψε τον υπολογισμό των λογάριθμων. Γύρω στο 1617 κατασκεύασε μια μηχανή, η οποία εκτελούσε πολλαπλασιασμούς χρησιμοποιώντας μια σειρά από ράβδους.
Jacquart's his Loom
Το 1623 ο Schickard κατασκεύασε μια μηχανή με οδοντωτούς τροχούς, την οποία ονόμασε ρολόι που υπολογίζει. Αυτή διέφερε από τον άβακα (που εκτελούσε προσθέσεις και αφαιρέσεις) και την μηχανή του Napier, επειδή είχε τη δυνατότητα να αποθηκεύει τα αποτελέσματα των υπολογισμών.
Το 1641 ο Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος Pascal κατασκεύασε μια μηχανή πρόσθεσης και ταυτόχρονα αφαίρεσης. Η μηχανή του στηριζόταν επίσης σε οδοντωτούς τροχούς με σκοπό να διευκολύνει τους λογαριασμούς του φοροεισπράκτορα πατέρα του.
Το 1801 o μηχανικός-υφαντουργός Joseph Jacquart κάνοντας χρήση του δυαδικού κώδικα (0 και 1), κατασκεύασε τον πρώτο αυτόματο αργαλειό που μπορούσε να χειριστεί τρομερά πολύπλοκα σχέδια. Ο προγραμματισμός του αργαλειού γινόταν με πολλές διάτρητες κάρτες. Τα πουλόβερ που είχαν σχέδια ονομάστηκαν ζακάρ, από τα σχέδια που παρήγαγε ο αργαλειός του Ζακάρ.
20ος αιωνας – υπολογιστικες μηχανες
Ο Herman Hollerith ανακάλυψε τη σύγχρονη διάτρητη κάρτα, την οποία χρησιμοποίησε σε μια μηχανή που σχεδίασε για να για να τον βοηθήσει να βάλει σε πίνακες τα αποτελέσματα μιας απογραφής. Οι διατρητές κάρτες ήταν τόσο σημαντικές και χρήσιμες που χρησιμοποιούνταν μέχρι και την δεκαετία του ΄80, όπως μου είπε η καθηγήτρια της Πληροφορικής στο σχολείο μου.
Ο Konrand Zuse κατασκευάζει το 1936 τον πρώτο δυαδικό, ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή γενικής χρήσης που ελεγχόταν από πρόγραμμα.
Σημαντικό ρόλο στη μορφοποίηση των σύγχρονων υπολογιστών έπαιξαν τρεις άνθρωποι ο George Boole, o Alan Turing και o John Von Neuman.
Ο ΕΝΙΑC ήταν ο πρώτος εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικός υπολογιστής (πρώτη γενιά) και είχε γύρω στις 18.000 ηλεκτρονικές λυχνίες. Ο όγκος του ήταν όσο ένα μεγάλο δωμάτιο. Οι οδηγίες για την εκτέλεση ενός προγράμματος δίνονταν με την κατάλληλη τοποθέτηση καλωδίων πάνω σε ένα πίνακα . Αργότερα τα δεδομένα και οι εντολές τοποθετούνταν με μορφή διάτρητων καρτών. Μπορείτε να φανταστείτε με ποιόν τρόπο και πόσα άτομα χειρίζονταν αυτό τον υπολογιστή;
Η ανακάλυψη του τρανζίστορ το 1947 (δεύτερη γενιά) μετασχημάτισε τον υπολογιστή και κατέστησε δυνατή την επανάσταση των μικρό-επεξεργαστών.
Οι υπολογιστές τρίτης γενιάς ήταν κατασκευασμένοι με ολοκληρωμένα κυκλώματα. Είχαν μικρότερο μέγεθος, κατανάλωναν μικρότερη ενέργεια και ήταν συμβατοί μεταξύ τους.
Οι υπολογιστές τέταρτης γενιάς είχαν μικρότερο μέγεθος, μικρότερη τιμή και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με τους προηγούμενους. Το 1981 η εταιρία ΙΒΜ παρουσίασε τον προσωπικό υπολογιστή.
1) Hollerith's machine and punch cards.
2) The ENIAC, the first electronical computer.
Οι υπολογιστές πέμπτης γενιάς διακρίνονται στην ταχύτητα, στην επεξεργαστική ισχύ και στην τεχνητή νοημοσύνη και γίνονται όλο και πιο μικροί. Έτσι, γεννάται η νανο-τεχνολογία που παρέχει υπολογιστές για προσωπική ή επαγγελματική χρήση χωρίς μεγάλες απαιτήσεις ως προς την επεξεργασία δεδομένων. Είναι οι πλέον διαδεδομένοι υπολογιστές σήμερα, με συνεχώς αυξανόμενες δυνατότητες.
Στις μέρες μας οι υπολογιστές εμφανίζονται σε όλες σχεδόν τις ανθρώπινες δραστηριότητες συντελώντας στη μόρφωση, στην εργασία και την ενημέρωση. Η εξέλιξη των υπολογιστών και γενικότερα της πληροφορικής έχει βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων και εξακολουθεί να τη βελτιώνει όλο και περισσότερο.
Chart, high school and senior high school
Στο σχολείο μας οι υπολογιστές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Κάνοντας μια μικρή έρευνα σε 200 μαθητές ηλικίας 14-17 χρονών ανακαλύψαμε ότι όλοι (ποσοστό 100%) έχουν υπολογιστή. Η χρήση που κυρίως προτιμάμε είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο (ποσοστό 40%) και έπειτα την επικοινωνίαα(20%). Ακολουθου νία. Ακολουθούν τα παιχνίδια (18%) η μουσική (12%) και οι εργασίες σχολείου (10%) Τα παιδιά του λυκείου προτιμούν την επικοινωνία μέσω υπολογιστή, ενώ τα παιδιά του γυμνασίου τα παιχνίδια. Φαίνεται πως οι υπολογιστές καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στη ζωή των νέων. Είναι ένας νέος τρόπος επικοινωνίας, διασκέδασης, μόρφωσης, εργασίας. Είναι άραγε ακίνδυνος;