Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

English

 

Кока-кола е газирана напитка, създадена в Съединените Щати като лекарство през деветнадесети век от Джон Пембертън.

Тогава била наречена френската Кола на Пембертън и се смятало, че можела да излекува почти всичко от сериозна болест до обикновено главоболие.

По-късно, компанията на Пембертън, била купена от Аза Григс Кандлър и той направил Кока-Кола известна на световния пазар в началото на двадесети век.

Напитката била наречена Кола, заради кокаиновите листа, смесени в питието,които били важни за Южна Америка. Напитката била с особен вкус на кола с ядки,смесени с кофеин. Отначало Кока-Кола се продавала в бутилки през 1894, а каните влезли в употреба през 1955. Първоначално формулата била съэдадена от Пембертън, тъй като той бил създателят на напитката.

Тя съдържала пет капки от кокаинови листа на галон сироп. Това било достатъчно да изкара човек трайно извън равновесие, ако изпие твърде много от течността.

Кандлър променил формулата, така че тя да съдържа само една десета от оригинала. През 1904 компанията Кока-Кола спряла да използва пресни листа за колата, заради поразителната склонност към наркомания и започнали да използват използвани листа.

Използваните листа били екстракта от останалите от кокаина листа. От тогава насам Кока-Кола е използвала само не наркотични листа, който били приготвяни по специален начин.

 

Еденствено компанията на Стефан, която се е намирала в Маюд Ню Джърси в Съединените Щати, е имала право законно да отглежда растение за внос и производство на Кола.

Известното лого на Кока-Кола било създадено през 1885 от счетоводителя на Джон Пембертън Франк Масон Робинсън.

Робинсън предложил името и характерния наклонен ръкопис.

Световноизвестният дизайн на бутилката на Кока-Кола бил създаден през 1915 г. от Ърл Дийн, който бил дизайнер в компанията по това време.

До 1920 г. бутилката на Дийн била стандартната бутилка, използвана от компанията.

Тя се наричала контурна бутилка или накуцваща пола.

Войната с пепси

Пепси и Кола са били винаги конкуренти и са използвали винаги своите мръсни номера. Сега се счита,че Пепси е втори след Колата, но това не е пълна истина.

В някои местности Кола побеждава Пепси в продаването. От Втората Световна Воина до сега, Кока-Кола е считана за най-продаваната напитка в целия свят.

Но как може Кока-Кола да бъде навсякъде? Всъщност много просто. Компанията Кока-Кола произвежда и раздава Кола следвайки модел на клонове.

Компанията давала специални права само на една компания в страната и я снабдявала с тайния сиропен концентрат. След това компанията трабвало да смеси сиропа с пречистена вода, да сложи захар или подсладите и да я газира преди да сложи концентрата в бутилките или каните.

След това бутилиращата компания продава напитката на различни магазини, ресторанти, търговски центрове и др.

 

Рекламиране на Кока-Кола

Считало се е,че Кока-Кола е оказала голямо въздействие на американската култура, вярвания и др. Например Кока-Кола беше тази, която направи Дядо Коледа старец, с червени дрехи, дълга бяла брада, който обикновено казва: Хо Хо Хо или нещо от сорта на това.

Преди Колата да използва Дядо Коледа за нейните продаващи компании, тя е използвала красиво облечена млада жена за реклама.

През 1895 се появила първата реклама от този вид, която показвала млада бостънска актриса Хилда Кларк.

Компанията Кока-Кола винаги е избягвала да използва деца под 12 години за реклама, но това не ги е спирало да определят младите хора като техните главни консуматори.

Решението да не се използват деца, било резултат от много дела, като се започне от това, че въздействието на колата върху децата може да доведе до пълно пристрастяване и физически увреждания. Воините на Кока-Кола са голяма война, която е започнала през четиридесетте и петдесетте години на двадесети век и продължава до сега.

По време на осемдесетте Пепси направили експеримент с консуматорите на Кола.

Резултатите били изненадващи. 50% от всички избрали Кола и 50% избрали Пепси като тяхна предпочитана напитка. Тези резултати трайно показали, че има малка разлика на консуматорите дали ще пият Пепси или Кола.

 

Спонсорство и Олимпийски игри

Кока-Кола е известна със своето спонсорство на Олимпийските игри, футбола, състезанията по ски и други спортни събития. Кока-Кола е била първият спонсор на Олимпийските игри по време на Олимпийските игри през 1928 г., които са се състояли в Амстердам. Кока-Кола е спонсорирала също така и Световното първенство FIFA, Световното първенство по крикет през 1996, Главната лига в Англия и др. Тя също има дълга история с търговски връзки с различни компании, Лиги и асоциации.

 

Преценки за това, колко е здравословна колата

Голяма част от делата са започнали да разтърсват вярата на обикновените хората, че Колата не оказва опасно влияние върху хората.

Неотдавна е било установено от някои жертви на Кока-Кола, че е отровна, заради неоправдано ниво на киселинност.

Също така се говорело, че води до пристрастяване поради високото ниво на кофеин, което съдържала и фиэическата зависимост е неизбежна. Говори се, че Колата причинява на човешкия организъм поемане на по-малко калций, магнезий, витамин А, което може да доведе до много болести от постоянна пептична язва в дванадесетопръстника, до остеопороза.

Въпреки всичко това, консуматорите на Кола всъщност са нарастнали. Колата ще бъде винаги ключова фигура в индустрията на напитките и въпреки многото критики, тя ще остане в историята като напитката,която промени света.

 

Bibliography

 

Iconography

 

English