Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> The Incomplete Story of Mercury (Element) Issue: 2008-3 Section: Chemistry
English

 

Îmi amintesc cu nostalgie una dintre lectiile de chimie, când profesoara ne-a prezentat pentru prima data sistemul periodic al elementelor si simbolurile chimice, iar un coleg a întrebat: De ce casuta aceea dinspre centrul sistemului periodic este colorata diferit fata de celelalte din apropiere? Cu un zâmbet misterios profesoara i-a spus:...ei bine, exista o istorie lunga sau un raspuns scurt. Ce varianta preferi sa auzi? Nu stiu care ar putea fi raspunsul tau în acest caz, dar as dori sa împartasesc cu tine minunata si incompleta poveste a mercurului, provocându-te în acelasi timp sa citesti mai mult despre acesta. Dupa cum deja cred ca stii, simbolul chimic al mercurului este Hg si se pare ca este o contradictie între numele si simbolul elementului chimic. Unde se afla legatura logica între acestea totusi? Asa cum ne-a recomandat profesoara de chimie, m-am informat în legatura cu descoperirea elementului si am aflat lucruri neasteptate si deosebit de interesante. Astf el, deoarece mercurul este lichid în conditii standard de temperatura si presiune, iar culoarea sa este argintie, grecii din antichitate l-au numit hydor (apa, lichid) argyros (argintiu) care în latina devine hydrargyrum sau argentum vivum (argint viu). De aceea simbolul chimic al mercurului este Hg. În sistemul periodic numai mercurul si bromul sunt lichide în conditii standard. Alaturi de aur, argint, cupru, plumb, mercurul este unul dintre elementele descoperite în antichitate. Se pare ca era cunoscut în Egipt înca din anul 1500 Î.H.

Theophrastus, un succesor grec a lui Aristotel în cadrul Scolii Peripatetice, mentioneaza în lucrarea sa numita Despre pietre ca cinabrul este un mineral de sulfura de mercur.

Dioscoride este cel care a aratat cum se obtine mercurul din cinabru. Dar de ce numele acestui element s-a pastrat ca fiind mercur si nu hydrargyrum sau alt nume ?

Numele de mercur a fost dat pe vremea alchimistilor dupa numele zeului Mercur care era echivalent cu zeul Hermes la egipteni. Un alchimist chinez Ko Hung (281-361) mentioneaza si el cum se obtine mercur din cinabru. Astfel, metoda de preparare a mercurului cel mai des utilizata consta în prajirea cinabrului în cuptor, la 700°C, în prezenta de aer, când rezulta metalul si SO2: HgS + O2 ? Hg + SO2

Vaporii de mercur se racesc apoi în condensatoare speciale racite cu apa. În cazul micilor exploatari, cinabrul se încalzeste pâna la 700°C în cuptoare cu var sau strunjitura de fier:

4HgS + 4CaO ? 4Hg + 3CaS + CaSO4

HgS + Fe ? Hg + FeS.

Aristotel povesteste ca Dedal - un mare artist al Antichitatii (peste 1300 î.Hr.) - a sculptat o statuie din lemn a zeitei Venus în care a introdus mercur si apoi a scufundat-o într-o baie de mercur pentru a o metaliza.

El primise mercurul de la niste preoti din Memfis. Se cunoaste faptul ca fenicienii si grecii faceau comert cu mercur pe care-l aduceau de la minele din Almaden (Spania).

Pliniu descrie faptul ca unele metale cum ar fi Ag si Cu plutesc pe mercur si apoi se scufunda în el si dau aliaje pe care le numim amalgame adica amestec, dupa cuvântul Al Mulagham = amestec.

Un alchimist arab Al. Idrisi a lasat informatii despre modul cum pot fi amalgamate nisipurile aurifere din Africa (secolul Xl î.Hr).

Agricola descrie în lucrarea sa De re metallica cinci metode de extragere a mercurului. Zaca­minte importante de mercur au fost gasite în Spania, Peru, Mexic, America de Nord, Italia, care mai sunt si astazi exploatate. Asa cum putem observa în zilele noastre, mercurul are multiple utilizari fiind considerat o substanta strategica: fabricarea termometrelor, mano­metrelor, fabricarea oglinzilor, în compozitia unor cosmetice, a medicamentelor, explozivilor, în medicina traditionala sau nucleara sub forma de izotopi radioactivi, în exploatarea argintului si istoria mercurului continua ...

 

Bibliography

  • Ioan Cîrloanta, Lumea elementelor chimice
  • Axente Sever Banciu Din istoria descoperirii elementelor chimice, Ed.Albatros, Bucuresti, 1981
  • http://ro.wikipedia.org
  • www.referatele.com

 

Iconography

  • http://rocksfromspace.open.ac.uk/Mercury.htm
  • mercury in hands, mercurul în palme
  • www.metrecycle.com/merc_web/
  • www.dartmouth.edu/~rpsmith/Heavy_Metals.html
  • native mercury, cristal de mercur, http://mineral.galleries.com/minerals/elements/mercury/mercury.htm
  • calomel electrode, electrod de calomel,
  • www.gamry.com/Products/RefElec_SCE.htm

 

English