Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Egyptian Tomb Architecture Issue: 2009-3 Section: Other

English

 

ΙΙ. Η ανεγερση των πυραμίδες

Οι πιο γνωστές και διάσημες είναι οι τρεις πυραμίδες της Γκίζας: α) η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα (Σουφίς) (ύψος πυραμίδας: 146 μέτρα) – ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, β) η Πυραμίδα του Φαραώ Χεφρήνα (Σαφίς) και γ) η Πυραμίδα του Φαραώ Μυκερίνος (Μανχερές).

Οι βάσεις αυτών των τριών πυραμίδων καλύπτουν συνολική έκταση μεγαλύτερη από 93.000 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, οι πυραμίδες διακρίνονται για την ακριβή γεωμετρική τους διάταξη. Οι Αιγύπτιοι αρχιτέκτονες, τοπογράφοι και χτίστες χρησιμοποίησαν δύο συγκεκριμένα εργαλεία, το merkhet και το bay, τα οποία βοήθησαν στην ευθυγράμμιση των τριών πυραμίδων, αλλά και στον προσανατολισμό των πλευρών και των γωνιών σύμφωνα με την ευθυγράμμιση των άστρων.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τον τρόπο κατασκευής των πυραμίδων.

Μία από τις θεωρίες αυτές διατυπώθηκε από τον Ηρόδοτο και μας αναφέρει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μηχανές (γερανούς) για να μετακινήσουν τους ογκόλιθους. Ωστόσο, οι ιστορικοί δεν βασίζονται στις θεωρίες του Ηροδότου, καθώς ο αρχαίος φιλόσοφος και ιστορικός είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο τουλάχιστον 2000 χρόνια μετά την ανέγερση των πρώτων πυραμίδων.

Η πυραμίδα δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο κτίσμα.

Ήταν το κέντρο ενός μνημειακού αρχιτεκτονικού συμπλέγματος, το οποίο αποτελούνταν από δύο ναούς που συνδέονταν μεταξύ τους με μια μυστική οδό.

Ο επάνω ναός ήταν υποχρεωτικά κτισμένος στην ανατολική πλευρά της πυραμίδας καθώς ήταν ο κύριος ναός όπου γινόταν η νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο κάτω ναός ή ναός της κοιλάδας, αποτελούσε την υποδοχή της συνοδείας. συνδεόταν πιθανώς με το Νείλο μέσω ενός καναλιού και είχε μια προβλήτα για βάρκες, οι οποίες ήταν αποθηκευμένες σε μικρούς χώρους μέσα στην πυραμίδα, ενώ υπήρχαν και πέτρινα ομοιώματα πλάι στον περίβολο ή στην μυστική οδό. Οι τάφοι των βασιλισσών, οι οποίοι ήταν πολύ συχνά πυραμίδες αλλά με μικρότερες διαστάσεις, βρίσκονταν κοντά στο συγκρότημα του βασιλιά ή ακόμα αποτελούσαν ένα ξεχωριστό δωμάτιο μέσα στην πυραμίδα του Φαραώ.

Από διαθέσιμες πηγές αλλά και από πυραμίδες που έχουν διασωθεί, όπως αυτές της Γκίζας και της Σακκάρας, αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικοί τύποι ράμπας για να μεταφερθούν οι τεράστιοι ογκόλιθοι στο εσωτερικό της πυραμίδας και να τοποθετηθούν στην τελική τους θέση.

Η πιο προφανής μέθοδος είναι η λεγόμενη γραμμική ράμπα (πυραμίδα του Σεχεμχέτ 3η δυναστεία), που χρησιμοποιήθηκε όμως σπάνια λόγω του μεγάλου πλάτους της. Η κλιμακοειδής ράμπα ήταν μια σειρά από απότομα και στενά σκαλοπάτια που ανέβαιναν από τη μία όψη της πυραμίδας (Σινκί, Γκίζα).

Η σπειροειδής ράμπα δεν ήταν συχνή επιλογή των κτιστών καθώς δεν υπήρχε τρόπος στήριξής της και δεν επέτρεπε τους ελέγχους και τους διορθωτικούς υπολογισμούς.

Η ανάστροφη ράμπα ήταν μια πίστα ζιγκ – ζαγκ που στηριζόταν στη μια όψη της πυραμίδας διευκολύνοντας το κτίσιμο μια κλιμακωτής πυραμίδας.

Τέλος, υπάρχουν ίχνη και από εσωτερικές ράμπες, οι οποίες, κατά τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Πιερ Χουντέν, εξακολουθούν να υπάρχουν.

 

ΙΙΙ. Η σημασια του σχηματος των πυραμίδων

Οι πυραμίδες γενικά συμβολίζουν το Ιερό Βουνό και το συνεχή αγώνα της ανθρωπότητας να φτάσει στον ουρανό.

Είναι η εικόνα του κόσμου και περιέχουν τις τέσσερις κατευθύνσεις του διαστήματος.

Η πυραμίδα, ως κτίσμα, είναι κατασκευασμένη σε συνάρτηση με δυο καλά καθορισμένους άξονες: ο ένας ακολουθώντας την πορεία του ήλιου οδηγεί στην Πυραμίδα, ο άλλος ανεβαίνοντας το ρεύμα του Νείλου μας φέρνει στην Αρχή.

Ως τάφοι των βασιλιάδων της Αιγύπτου, των Φαραώ, είχαν σκοπό να φυλάξουν το σώμα τους κατά τη μεταθανάτια ζωή τους.

Η Βαθμιδωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζόνερ ήταν ο πρώτος πέτρινος τάφος και συμβόλιζε τη σκάλα με την οποία ο νεκρός Φαραώ θα έφτανε στον ουρανό.

Φημολογείται πως οι πυραμίδες της Γκίζας είχαν ανεγερθεί σύμφωνα με τα άστρα της Μεγάλης Άρκτου.

Κατά αυτόν τον τρόπο, οι πυραμίδες συνδέθηκαν με τα αστέρια και την ανύψωση της ψυχής των Φαραώ στον ουρανό με τους άλλους θεούς. Ωστόσο αργότερα, ο ήλιος απέκτησε μεγαλύτερη σημασία από τα αστέρια κι έτσι χτίστηκαν οι πυραμίδες που γνωρίζουμε σήμερα και που οι πλευρές τους συμβόλιζαν τις ακτίνες του ήλιου. Πέρα όμως από την αρχιτεκτονική μοναδικότητα και το μεγαλείο τους, οι πυραμίδες περικλείουν ένα σύνολο από μυστηριώδεις αριθμούς και αναλογίες που κωδικοποιούν τα μυστήρια του Κόσμου προκαλώντας την περιέργεια των αρχαιολόγων αλλά και των μαθηματικών εγκεφάλων. Οι πυραμίδες, αυτά τα τεράστια μνημεία, συνεχίζουν να ασκούν τεράστια έλξη ακόμα και στον σύγχρονο άνθρωπο.

Σε όσους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν από κοντά αυτά τα ογκώδη και επιβλητικά οικοδομήματα που άφησε πίσω του ο μεγάλος πολιτισμός των Αρχαίων Αιγυπτίων, η εντυπωσιασμός τους παραμένει ανεξίτηλος σε όλη τους τη ζωή. Υπάρχουν ακόμα πολλά και σημαντικά ερωτήματα για τις πυραμίδες, που παραμένουν αναπάντητα.

Παρόλα αυτά, οι ιστορικοί ελπίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου και ιδίως την ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα λυθούν οι απορίες και θα γίνουν τελικά γνωστά τα μυστικά των Αρχαίων Αιγυπτίων.

 

Iconography

 

Go to page 1