Math Science Chemistry Economics Biology News Search
Örnekle özetleyecek olursak, beynimizin durumlarına göre beyin dalgaları görülür. Akşam ders çalışırken beta, ders çalışmayı bıraktığımızda alfa, uykunun ilk zamanlarında teta ve derin uyku sırasında delta beyin dalgası görülür.
Günümüzde yeni bir beyin dalgası üzerinde durulmaktadır. Süratli hareketlerde görülen ve gama adı verilen bu beyin dalgasının, 40 hertz üzerinde olduğu düşünülmektedir.
Beyin dalgalarının hangi durumlarda görüldüğünden, çeşitlerinden ve tarihçesinden bahsettik. Peki ya beyin dalgaları kullanılabilir mi? Bununla ilgili günümüzdeki çalışmalar neler?
Günümüzde beyin dalgalarından yararlanılarak birtakım aletler çalıştırılabilmektedir. Bununla ilgili çalışmalardan bir tanesi, Duke Üniversitesinde yapılmış. Üniversitedeki bilim adamları, önce maymunların beyinlerine elektrotlar yerleştirmiş, daha sonra oluşan beyin dalgalarını bilgisayara 3 boyutlu olarak kaydetmişler. Elde edilen veriler sayesinde bilgisayara bağlı robotun kolu hareket ettirilmiş.
Beynimizde aynı anda birçok beyin dalgası görüntülendiği için yalnızca basit hareketler sonucu elde edilen dalgalar incelenmektedir.
Bu çalışma, Berlin’deki bir grup araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Yine elektrotlar sayesinde veriler bilgisayara aktarılmıştır. Diğer çalışmadan farklı olan ise beyin dalgalarının ayrıştırılabilmesidir. Yani, hangi hareketin hangi beyin dalgasına ait olduğu kesin olmasa da söylenebilmektedir. Mesela, kişinin önceden sağ yada sol elini hareket ettireceğinin bilinmesi gibi.
Diğer bir çalışma ise Brown Üniversitesinde yapılmıştır. Yine maymunlara takılan bir mikroçip sayesinde veriler bilgisayara aktarılmıştır. Bu çalışmada maymunlara önce ekranda renkli bir nokta gösterilmiştir. Daha sonra ellerindeki kumandalarla noktanın bir hedefe götürülmesi öğretilmiştir. Maymunlar bu işlemi öğrendikten sonra bir mikroalmaç yerleştirilmiştir. Bunun sonucunda, beyin dalgaları bilgisayara aktarılmıştır. Daha sonra maymunlara ekranda renkli nokta gösterildiğinde, ellerinde kumanda olmadan beyin dalgaları sayesinde hedefe götürülebilmişlerdir.
İşte bu işlemler, beyin dalgalarından yararlanılarak yapılmıştır. Beyin dalgaları sayesinde birçok alet çalıştırılabiliyor. Beyin ve beyin dalgalarının gizemi çözüldükçe bu çalışmalar çoğalacaktır. Önemli olan beynin gizemini çözmektir.