Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Mathematics & Philosophy Issue: 2010-2 Section: 14-16

English

 

Μαθηματικά & Φιλοσοφία

 

Πολλοί από εσάς πιστεύετε πως τα Μαθηματικά είναι πολύ διαφορετικά από τη Φιλοσοφία. Είστε σίγουροι για αυτό; Αν είναι αυτό αλήθεια, τότε γιατί οι πιο διάσημοι Μαθηματικοί είναι και διάσημοι Φιλόσοφοι ή γιατί οι πιο διάσημοι Φιλόσοφοι είναι και διάσημοι Μαθηματικοί; Με άλλα λόγια, τι ενώνει τα Μαθηματικά με τη Φιλοσοφία;

 

Η ενότητα αυτών των δύο επιστημών βασίζεται σε ένα χρονολογικό πίνακα από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα…

 

Αρχαία Ελλάδα

Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν και σχολές και αυτόνομα άτομα που είχαν ενδιαφέρον για Μαθηματικά και Φιλοσοφία. Ο Θαλής (624-548 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που συνδύασε τα Μαθηματικά με τη Φιλοσοφία. Είναι γνωστός όχι μόνο ως μαθηματικός, αλλά και ως Φιλόσοφος, Αστρονόμος, Φυσικός ακόμη και Πολιτικός. Επίσης είναι ο θεμελιωτής της μεθόδου εις άτοπον απαγωγής.

Η μέθοδος εις άτοπον απαγωγής είναι πολύ συνηθισμένη στη Θεωρία Αριθμών. Επιπλέον πολλοί τη χρησιμοποιούνε όταν θέλουν να πάρουν αποφάσεις για ένα ζήτημα, και τελικά διαλέγουν μία λύση από πολλές απλά απορρίπτοντας τις υπόλοιπες τη μία μετά την άλλη.

Επίσης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αξιώματα βασισμένα στη λογική για να λύσει γεωμετρικά προβλήματα.

 

Οι ιδέες του επηρέασαν τους…

 

Πυθαγόρειους οι οποίοι πίστευαν πως ο κόσμος έχει φτιαχτεί από ακέραιους αριθμούς, επομένως αν μελετούσαν τους αριθμούς (κυρίως χρησιμοποιώντας τη μέθοδο εις άτοπον απαγωγή), θα μπορούσαν να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά του κόσμου. Οι ιδέες τους επηρέασαν τον…

Πλάτωνα… σας παρακαλώ μην μπερδεύεστε με την μοντέρνα Ακαδημία Πλάτωνα… με άλλα λόγια τη σημερινή φιλοσοφία μερικών ανθρώπων που μένουν σε αυτήν την περιοχή και φυσικά πρόκειται για τη φιλοσοφία του ποτού, της τεμπελιάς και γενικότερα να μην κάνεις τίποτα…

Στην πόρτα της Ακαδημίας ήταν γραμμένη η φράση: Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω, το οποίο σημαίνει πως όποιος δεν ξέρει γεωμετρία ή όποιος δεν έχει φιλοσοφήσει στη ζωή του, δεν μπορεί να μπει στην Ακαδημία… Κατά την άποψη των Πλατωνιστών

ο δικός μας κόσμος είναι ο Κόσμος των Ιδεών και ο Πραγματικός Κόσμος έχει δημιουργηθεί από τα μαθηματικά. Αυτό σημαίνει πως ό,τι ζούμε δεν είναι αληθινό, εμείς πρέπει να βρούμε την αλήθεια. Στο βιβλίο του, Πολιτεία, περιγράφει τις σκέψεις του με παράδειγμα όπως αυτό που ακολουθεί:

Είμαστε σε μια σπηλιά, με χέρια και πόδια δεμένα και κοιτάμε στον τοίχο. Πίσω μας υπάρχει φωτιά και μετά τη φωτιά περνούν οι εικόνες του Πραγματικού Κόσμου, το μόνο πράγμα που βλέπουμε είναι η αντανάκλαση αυτών των εικόνων στον τοίχο… Άρα αν θέλουμε να φτάσουμε στην αλήθεια πρέπει να λύσουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας, να περάσουμε μέσα απ’ τη φωτιά και να βγούμε απ’ τη σπηλιά…

Επίσης οι υποστηρικτές του Πλατωνισμού πίστευαν πως δεν υπάρχει άπειρο στο διάστημα και η λέξη άπειρο είχε αρνητική σημασία.

 

Go to page 2