Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

English

 

СПИН

 

През месец юни 1981 г. в САЩ са описани първите случаи на нова, тежка болест.Тя бе наречена Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност.

СПИН, на английски – AIDS, на френски,испански и португалски –SIDA,

на руски –СПИД.

СПИН е вирусно заболяване,увреждащо имунната система на човека.

Счита се, че първият случай на това заболяване е от 1972 г. в Заир.

През 1977 г. също в Заир е починала една лекарка-датчанка, а през 1979г. починала канадка-монахиня, работила в Хаити в продължение на 29 години.

Първото съобщение от 1981 г. от центъра за контрол на заболяванията в САЩ е за 5-има хомосексуалисти от Лос Анжелис, страдащи от много рядко срещана белодробна инфекция, чийто причинител пневмостискарини е паразит /протозоа/.

Този агент може да се намира и в здрав организъм без да причинява заболяване.Болестотворните си свойства той проявява, само ако човешкият организъм е със силно увреден или подтиснат имунитет. Същата година от Ню Йорк и Калифорния се съобщава за заболяването на 26 хомосексуалисти от рядко срещана форма на кожен рак, така нареченият сарком на Капоши.

През декември 1981 г.в Англия е регистриран първият случай на болен от СПИН. Скоро след това се съобщава за регистрирането на това заболяване и в други западноевропейски страни, в Канада, Южна Африка и Австралия.

 

1.Причинител на заболяването (етиология)

ХИВ като други вируси се нуждае от клетките, които заразява, за да може да се копира. Тези нови копия на ХИВ клетките продължават да заразяват други клетки. По този начин ХИВ се разпространява до милиардите клетки, които съставляват човешкото тяло.

Установено е, че при СПИН се засягат лимфоцитите, като по този начин функциите на имунната система отслабват.Първоначално това увреждане се е приписвало на различни бактериални, гъбични или паразитни агенти, но епидемиологичният анализ на стотиците болни дава на някой изследователи основание да изкажат идеята, че заболяването се причинява от непознат до този момент вирус. Предположението се оказва вярно.

Първото съобщение за изолирането на вируса на СПИН бе направено от група френски учени –изследователи от Пастьоровия институт в Париж.Тази група се ръководи от известният вирусолог Люк Монтание.

По-късно, през 1984 г. Научен колектив от САЩ, ръководен от Робърт Гало, направи съобщение за изолиран нов вирус от болни от СПИН. Впоследствие се оказа, че изолираният от френските учени вирус и този вирус изолиран в САЩ са индентични, т.е. касае се за един и същ вирус.Той бе означен като HIV /ХИВ-човешки имунодефицитен вирус /.

Вирусът на СПИН принадлежи към голяма група вируси, наречени ретровируси.

Вирусът на СПИН е специфичен само за човека.

Най – важният садий е размножението на генетичния материал на вируса. Ретровирусите, обаче, правят изключение, проявявайки една биологична хитрост. Това се отнася и за вируса на СПИН.

Прониквайки и размножавайки се в организма на човека, вирусът предизвиква различни реакции от страна на имунната система. Един основен вид имунна реакция е образуването в кръвта на заразения индивид на антитела.Някой от тези антитела могат да неутрализират инфекциозната активност на вируса.Тези специфични антитела се съдържат в серума на заразените с вируса на СПИН.Наличието на такива антитела, когато човек е заразен от ЧИВ дава възможност с лабораторни методи те да бъдат открити, което е доказателство за присъствието на вируса в кръвта.

 

Известни са редица такива лабораторни методи, които позволяват да се откриват минимални количества антитела срещу ЧИВ. Такива са например радиоимунопреципитационният тест / Ripa /, тестът Елайза, имуноблотингът, имунофлуоресцентният тест / IF/ и други.

Чрез тези методи се установява, че почти всички болни от СПИН съдържат специфични антитела срещу ЧИВ. Не е ясно защо при някой лица болестта СПИН може да се развие след седмици или месеци от заразяването им с ЧИВ, а при други инкубационният период може да продължава до 7 и повече години.При трети е възможно въобще да не се стигне до заболяване.Тези от хората, в чиято кръв е установен вирусът на СПИН, но не са заболели, се наричат вирусоносители.

 

Go to page 2