Math Science Chemistry Economics Biology News Search
Transilvania University, Brasov, Romania
Roboții industriali sunt sisteme mecanice care reproduc cu o anumită precizie mișcarile omului. Ei sunt folosiți ori de câte ori este nevoie de a reduce expunerea omului la pericole, pentru a furniza mai multă putere sau precizie sau când este necesară o acțiune repetitivă.
Mulți oameni asociaza roboții cu cyborg-ii din filmele science-fiction sau din literatura științifică. Până când vom dispune de tehnologia necesară pentru a produce asemenea mașinării, tehnologiile actuale realizează roboți industriali într-o structură relativ simplă. Totuși, mișcări pe care noi le considerăm banale, cum ar fi ridicarea unei monede de pe masă, pentru un robot, sunt mult mai complicate.
Roboții sunt dezvoltați în cadrul roboticii, care este o ramură a automaticii. Automatica folosește cunoștințele, mașinileși calculatoarele pentru a compensa activitatea omului în procesul de obținere a bunurilor materiale.
Termenul de robot provine din cuvântul slav robota care înseamna “muncă grea”. Termenul a apărut pentru prima oara în 1921 în piesa Roboții universali ai lui Rossum scrisă de dramatistul ceh Karel Capek. În piesă, sunt descriși roboți umanoizi care își distrug creatorii lor umani – în mare parte acest scenariu este întâlnit în filmele de science fiction.
În anul 1938 a fost proiectat primul mecanism de vopsit de către americanii Willard Pollard şi Harold Roselund, pentru Compania DeVilbiss.
În anul 1941 scriitorul Isaac Asimov a folosit pentru prima dată cuvâtul robotica, pentru a descrie tehnologia roboților, și astfel a prezis nașterea unei noi ramuri industriale.
În Franța, în anul 1951, Raymond Goertz proiectează primul braț articulat pentru Comisia Atomică de Energie.
În anul 1954 George Devol proiectează primul robot programabil și astfel pune bazele companiei Unimation.
În anul 1962 firma General Motorspreia primul robot de la Unimation și îl produce în serie.
În anul 1984 Joseph Engelberger înființează compania Transition Robotics, numită mai târziu Helpmates, firmă ce dezvoltă service pentru roboți.
În anul 1986 Kawasaki dezvoltă și produce propria sa linie de roboți electrici.
Parțile componente ale unui robot industrial sunt:
Efectorul funcționează ca o mână. Se conectează în prelungirea brațului. Această parte vine în contact direct cu materialul pe care îl manipulează.
Brațul robotului este partea care pozitionează efectorul. Are drept componente articulația, umărul și încheietura. El poate varia în funcție de mărime și formă.
Motorul pune în mișcare părțile mobile.
Senzorii preiau informații din mediul de lucru și le trimit electronic controlorului.
Controler-ul este creierul robotului și coordonează mișcările pentru ca părțile componente să funcționeze împreună.