Math Science Chemistry Economics Biology News Search
Prima generație
Din punct de vedere tehnic, prima generație de roboți a fost foarte folositoare. Este o unealtă de tip braț mecanic, care repetă poziția și postura învățată înainte de începerea operației tehnologice. Aceşti roboți au la bază folosirea de senzori interni și servo-tehnologie. Astfel de sisteme au aparut în 1962 în SUA, și în Japonia în 1967. Versatran și Unimate au fost primii roboți realizați pentru industrie.
Generația a doua
Generația a doua se apropie de practica uzuală, prin dotarea cu senzori externi și microprocesoare. Senzorii cei mai importanți sunt cei vizuali și tactili. Practic, au fost utilizaţi în lipirea terminalelor dispozitivelor semiconductoare, asamblate pentru diverse domenii.
Generația a treia
Generația a treia de roboti este dotată cu sisteme avansate de măsurare, control și acționare. Caracteristica principală a unui robot din a treia generație poate fi înțeleasă mai uşor când se urmărește relația dintre un șef și un subaltern. Când nu întelege comanda, subordonatul își va întreba superiorul până va întelege ce i se cere și abia apoi va porni operația. În concluzie, din punctul de vedere al funcționalității, pentru roboții din generația a treia sunt încă probleme de rezolvat privind manevrabilitatea și coordonarea mișcărilor.
Roboții industriali, ca și calcultoarele, sunt mașinării puternice care deschid orizonturi noi oamenilor și cresc posibilitățile și puterea lor de acțiune.
Din ce în ce mai mult, roboții pot efectua operații dificile, dincolo de posibilitățile oamenilor. Roboții nu împrăștie microbi și praf, iar mișcările lor pot fi controlate fără erori. Ei nu obosesc și pot rezista condițiilor vitrege de mediu, pe care oamenii nu le pot suporta: temperaturi, vibrații și radiații extreme.
Roboții de azi și de mâine sunt considerați instrumente științifice programabile.
Dumitriu, A., Ionescu, E., Dudita, F., Diaconescu, D., Automatic control and maintenance – Industrial Robots, Transilvania University Printing House, Brasov, 1986.
Draganescu, M., Second industrial revolution, Editura Tehnicǎ, Bucureşti, 1980.
Drimer, D., s.a. Industrial Robots and Manipulators, Editura Tehnică, Bucuresti, 1985.
Tachi, S., Rehabilitative robotics, computer science and technology, Japan Annual Reviews in Electronics, Computer and Telecommunication, 12, 1984, pp.22-24.
Edelson, E.,Robo Surgeons., Popular Science, April 1995, pp. 62-65, 90.