Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Wind Parks in Romania Issue: 2011-2 Section: Green Energy

English

 

Prof. Lucian Constantin Vlădescu

 

Energia provenită din surse nepoluante este tot mai necesară, in lumea noastra atat de industrializata. O astfel de sursă este energia vantului care pot antrena imense generatoare electrice denumite instalatii eoliene. Mai multe instalatii eoliene grupate formeaza un parc eolian.

Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, care a si intocmit o harta eoliana a Romaniei, locurile cele mai bune pentru instalarea turbinelor eoliene se afla in Muntii Carpati, Dobrogea si Moldova.

Prima centrală eoliană din România a fost construită la opt km de Ploiesti. Aceasta asigură energie electrică pentru firmele din cadrul Parcului Industrial Ploiesti. Potrivit aceleiaşi surse, in restul teritoriului României, nu se pot monta centrale eoliene de mare putere. In judetul Constanta se gasesc parcurile eoliene Cogealac si Fantanele. Iată câteva parcuri eoliene din judetul Tulcea: Casimcea, Baia, Topolog, Macin si Valea Nucarilor.

Fermele de la Fantanele si Cogealac au o capacitate de 600 de MW. Intr-o prima etapa, care s-a finalizat la sfarsitul anului 2009, centralele eoliene aveau o putere instalată de 347,5 MW, generată de 139 de turbine eoliene.

A doua etapa, care a completat proiectul, s-a finalizat in 2010. Grupul CEZ a mai anuntat ca investitia va fi de 1,1 miliarde de euro, iar productia va acoperi o treime din piata româneasca a energiei regenerabile, aflata in prezent la modestul prag de 7 MW.

Parcul eolian Baia este format din 3 instalatii. Parcul eolian Topolog este format dintr-o singura turbina. Parcul eolian Macin este deasemena format dintr-o singura turbina. Parcul eolian Valea Nucarilor are momentan 3 generatoare in functiune si se pare ca se lucreaza la instalarea a inca 5 generatoare de energie eoliana.

În judetul Cluj, în localitatea Tureni exista un alt parc eolian.

În judetul Caras-Severin se preconizeaza cateva parcuri eoliene pe Muntele Mic, Muntele Semenic, Valea Bistrei si în clisura Dunarii.

Compania spaniola Iberdrola Renovables SA a semnat la inceputul anului un contract cu Eolica Dobrogea care ii da dreptul la preluarea a aproximativ 50 de proiecte de parcuri eoliene in estul Romaniei, pentru o suma cuprinsa intre 200 si 300 milioane euro, in functie de numarul final de parcuri achizitionate. Parcurile eoliene, cu o capacitate totala de 1.600 de MW, sunt detinute de societatea mixta Eolica Dobrogea, controlata de Dobrogea AG, divizie a companiei elvetiene NEK, si firma Rokura din Romania.

Conform Programului privind strategia energetica a Romaniei, in 2015 Romania va trebui sa asigure din surse regenerabile 35% din consumul intern brut, cota urmand sa ajunga in 2020 la 38%.

Parcurile eoliene reprezintă mai multe turbine eoliene conectate împreună la reţeaua de distribuţie a curentului. În componenta acestora nu intră doar turbinele eoliene, ci şi redresoarele de curent, transformatoarele şi corectoare ale factorului de putere. Instalările se pot face pe sol, sau, din ce în ce mai mult, în largul mărilor, sub forma unor ferme eoliene offshore, în cazul cărora prezenţa vântului este mai regulată (reduce dezavantajul sonor şi ameliorează estetica).

Energia eoliana este o forma curata, regenerabila de energie, care in timpul operatiunii nu produce dioxid de carbon. In timp ce unele dintre aceste emisii de gaze vor avea loc in proiectarea, fabricarea, transportul si montajul de turbine eoliene, electricitatea suficienta este generata de o ferma eoliana in termen de cateva luni pentru a compensa in totalitate aceste emisii de fabricatie. Cand parcurile eoliene sunt dezmembrate (de obicei, dupa 20-25 de ani de functionare) ele nu lasa nici o mostenire de poluare pentru generatiile din viitor.

Avand in vedere amploarea necesara reducerii de CO2, cred ca energia eoliana este cea mai dezvoltata tehnologie de energie regenerabila si care se construieste cel mai rapid.

 

Bibliography

 

Iconography