Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Aurel Vlaicu Icarus above the Carpathians Issue: 2012-3 Section: 14-16

English

 

Aurel Vlaicu, nascut in data de 19 noiembrie 1882,in Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara a fost un inventator român, inginer și pionier al aviației române și mondiale. Scoala primară a facut-o in satul său natal,iar în anul 1890intra in scoala elementara ungurească din orasul Orăştie. După ce obţinerea diplomei de bacalaureat urmează două trimestre la Facultatea de Mecanică a Şcolii Politehnice din Budapesta.Face armata timp de un an.Obtine diploma de inginer in anul 1907. In anul 1908,a fost angajat pentru o perioadă scurată ca inginer la Fabrica de Automobile OPEL din Rüsselheim Germania, iar apoi se intoarce în satul natal la sfârşitul anului 1908,unde împreună cu fratele său Ion realizează un planor, prin anul 1909 cu care efectuează un număr de zboruri la Binţinţi. În toamna lui 1909 dupa ce se mută în București începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei.

Avionul poate zbura fără nici o modificare, (acesta fiind un lucru unic pentru începuturile aviaţiei modiale) în iunie 1910.

Cu "Vlaicu I" va zbura prima dată la 17 iunie 1910 deasupra Câmpului Cotroceni. Înregistrează brevetul nr. 2258 pentru “Maşina de zburat cu un corp în formă de săgeată”. Cu acest avion a participat la manevrele militare de toamnă.

A situat România pe locul al doilea în lume (după Franţa) în utilizarea avionului cu destinaţie militară, avionul Vlaicu I (model 1910) fiind primul avion militar din dotarea armatei române.Vlaicu a introdus pentru prima dată inelul protector în jurul motorului, cunoscut sub numele de inel NACA. A perfecţionat aripa cu profil variabil (concepută de Vuia), a introdus un reductor între motor şi elice, a utilizat două elice coaxiale contrarotative, a introdus direcţia dublă, trenul de aterizare pe roţi independente şi frâna pe roţi.

În anul 1911 a construit al doilea avion, Vlaicu II, cu care în1912 a câștigat cinci premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Concursul a reunit între 23 și 30 iunie 1912,42 piloți din 7 țări, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care si Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan și românul Vlaicu. În timpul campaniei din Bulgaria, în vara anului 1913, a îndeplinit misiuni de observaţie aeriană.

În anul 1914 a proiectat un nou avion cu două locuri, Vlaicu III, comandat de compania englezească Marconi. Acesta era construit integral din metal şi poate fi considerat primul avion din lume de acest fel.

In data de 13 septembrie, încearcă să zboare peste Carpaţi, de la Bucureşti la Braşov,dar a esuat,cazand cu aparatul Vlaicu II, pe câmpul de la sudul localitătii Bănesti, judeţul Prahova. Aurel Vlaicu se stinge din viaţă,in urma acestui accident.

Cauzele acelui accident aviatic mortal,din pacate nu au fost nici până în prezent elucidate: defecţiune tehnică sau atac de cord.

Principalele elemente originale aduse de Aurel Vlaicu domeniului aviaţiei sunt: realizarea unei aripi cu profil variabil în zbor, în funcţie de unghiul de zbor şi viteza aparatului, stabilitatea ridicată a avionului şi înclinarea la viraje, trenul de aterizare uşor - printre primele din lume cu roţi independente, aşezarea în tandem a elicilor prin care era crescută tracţiunea şi anula cuplul de răsturnare, forma aerodinamică şi construcţia aproape totală din aluminiu a fuzelajului avionului A. Vlaicu III.

Pentru istoria aviaţiei româneşti, şi nu numai, Aurel Vlaicu a fost un pionier care a demonstrat că o minte ascutită dublată de talent şi o pregatire temeinică pot duce la descoperiri care să schimbe cursul istoriei si să sporească mandria unei naţiuni. După spusele lui William James, “Invenţia, folosind acest termen în general, şi imtaţia, sunt cele două picioare, dacă le numim aşa, pe care rasa umană merge din puct de vedere istoric.”

 

Webography

 

Iconography