Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> The life of Leonardo Da Vinci Issue: 2007-2 Section: Science
English

 

Bazı hastanelerden izin alıp insan cesetleri inceledi ve 30 yılda, farklı yaşlarda 20 adet kadın ve erkek cesetlerini inceledi. Teoride bir çalışma uygulamak üzere çalışmalar yaptı 779 anatomik çizim bıraktı. Ancak bu çizimler Leonardo’nun ölümünden sonra, 1580’de Resim Üzerine Tezler adı altında yayınlandı. Bu konuda da yaşadığı dönemde ona itibar edilmemesi düşündürücü bir konudur. Ancak günümüzde de şimdi bile izin verilmezken o zamanlar Leonardo’ya ceset incelemesi için hastanelerin nasıl izin verdiği bilinemez. Leonardo’nun bunu gayri meşru yollardan yaptığı, yasaları çiğnediği söylenmektedir. Kaynaklarda Leonardo’nun ceset incelemek için mezarlardan onları çıkardığı da yazar.

Mühendislik ve mucitlikte de kendini göstermiştir. Çağdaşlarınca çok az yararlanılan bir çok makine projesi yapmıştır. Günümüzde faydalandığımız el arabası ve zırhlı savaş aracı onun icadıdır. Su altında gidrcrk makinalar (palet, dalgıç elbiseleri, deniz altılar), taşınabilir evler ve uçma fikri de onundur.

Geçtiğimiz yılda ocak 2005’te Floransa’da ki Basilica Della Santissima Annuziata di Franze’nin yanında bulunan bir manastırın gizli odalarından birinde, Leonardo’nun uçuş ve diğer bilimsel konuların çalışmalarını yaptığı bir laboratuvar bulunmuştur.

Bu da günümüze kadar ki buluşların düşünüldüğü, hazırlandığı bir çalışma ortamı olduğunu gösterir.

 

Leonardo bunların yanında birçok alet düşünmüştür: krikolar, pompalar, saatler vb. 1502 yılında Sultan II. Bayezid için Haliç’in girişine inşaa edilmek üzere 240m. uzunluğunda bir köprü tasarımı yaptı ama bu köprü inşaa edilmedi. Köprününün inşaa edilmemesinin sebebi, II. Bayezid’in mühendislerinin hesapta hata olduğunu söylemesiydi. 500 yıl sonra bu köprününün inşaa edilebileceğini anlayan inşaat mühendisleri, köprüyü yapıyorlar ve köprü Norveçli sanatçı ve mimar Vebjarn Sand tarafından yapılarak 2001 yılında hizmete açıldı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’de Bayezid’in mühendisleri tarafından bazı hesap hataları içerdiği için reddedilen köprüyü Haliç’e inşaa etmeyi planlıyor.

Leonardo Da Vinci Galilei’den 100 yıl önce yazdığı el yazmasında Güneş hareket etmez demiştir ve uçma aygıtını yanın sıra tank, otomobil, paraşüt tasarımlarına bile imza atmıştır. Newton’un bulmuş olduğu teleskopun çok benzerini 160 yıl önce Da Vinci çizmiştir.

Da Vinci’nin kişiliği hakkında birçok yorum yapılmıştır. Dünya tarihinin ilk psikoanalitik biyografisini Leonardo Da Vinci hakkında yazan Sigmund Freud, Da Vinci’nin bir köle olduğu tecrübesini yaşamasınınhem yıkıcı hem de dahi kılıcı etkisine değinir. Freud’un bildiği kadarıyla Leonardo’nun öz annesi Floransalı bir köy kızıydı. Annesinden ayrılmak ve babasının daha sonra yapacağı iki evlilikten doğan onbir kardeşin dışlayıcı bakışları altında yaşamak Leonardo’yu yalnızlığa itmiştir. Gayrimeşru olduğu için çocukluğunu doyasıya yaşayamamış ve Peter Pan Kompleksi geliştirmiştir. Yani ömrü boyunca hep çocuk kalmıştır. Muhteşem bir zeka beş yaşlarında kalmış bir his dünyasıyla birleştiğinde ortaya savaş makinelerini oyuncak olarak kurgulayan, hayal gücü alabildiğine engin, fakat hiçbir işi bitiremeyen bir kişilik çıkmıştır.

 

Tabii Freud’un analizinden bekleneceği üzere bu, Oedipus Kompleksli, eserlerinde çizdiği kadınlara ilgi duyan, ama aynı zamanda homoseksüel bir kişiliktir. Da Vinci’nin dehasının ortaya çıkışında çocukluk günlerinin etkisi üzerine yapılan bütün çalışmalar, anne Katerina’yı görmezden gelir.

Dr. Kaplan, bir taraftan esaslı bir kişilik krizi, diğer taraftan kaçış arayışı diyor. Kaplan, sözü Da Vinci’nin hayatının iki yılını Anadolu’da geçirdiği yönündeki iddialara getiriyor. Dr. Kaplan bu iftiranın Leonardo’nun hayatını altüst ettiğine dair yeterince kanıt bulunduğu kanaatinde. Profesör Jean Paul Richter’in derlediği Da Vinci’nin not defterlerinde Leonardo’nun amcasına ve arkadaşlarına mektuplar yazdığını ve bu utançtan kurtulmak için danıştığı biliniyor. Bu mektuplara ne cevap aldığını tahmin etmek güç değil: Git buralardan!

Son olarak Leonardo’nun sözlerine yer vermek istyorum.

 

En bilge ve soylu öğretmen doğanın kendisdir. Mucitler doğayı yorumlayan kişilerdir. Tek bir yıldıza bağlanıp kalmış kişi fikrini değiştirmez. İnsan zekası doğadan daha güzel, daha basit ya da daha doğru biçimde yaratmaz; çünkü doğanın yarattıklarında eksik ve gereksiz tek bir şey yoktur.

 

Nehirde ıslandığımız su, akıp giden suyun son damlası, akıp giden suyunsa ilk damlasıdır. Dolayısıyla nehir zaman gibi sürekli akar. Yaşam ancak dolu dolu yaşadığımızda uzundur.

Leonardo üstün zekasıyla, dahice fikirleriyle, icatlarıyla birçok alanda eserler vermiş ve bir çoğunun krokisini not defterlerine çizmiştir. Ancak yaşadığı devirde çağdaşı bilim adamları tarafından sanatsal ve biimsel alanda pek de önemsenmemiştir. Ölümünden yıllar sonra tuttuğu notlar ve sanat eserleri önem kazanmıştır.

 

Leonardo Da Vinci’nin üzerinde çalıştığı bütün alanlar arasında bağ vardır. Sanat eserlerinde matematiği de kullanırken defterlerinde de sanatını ortaya koymuştur. Onun bıraktığı eserlere ve çalışmalar bakınca, bu kadar çok alanda nasıl çalışmalar yaptığı bütün dünyayı hayrete düşürüyor. Da Vinci’nin bilgilerinden yararlanma konusunda geç kalınmış olması insanlık adına büyük bir kayıptır. Fakat Leonardo Da Vinci’nin bir bilim adamı, aynı zamanda evrensel bir sanatçı olduğu anlaşıldığında daha nice yıllar onunbilgilerinden yararlanılacak ve hakkında konuşulacaktır.

 

 

Bibliography

1.  http://tr.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

2.  www.mos.org/sln/Leonardo/

3.  www.the-genius-of-leonardo.com/TheIdea/TheIdea.asp?mnu=menu.3

4.  http://ilef.ankara.edu.tr/netgorunum/yazi.php?yad=11207

5.  www.ucmp.berkeley.edu/history/vinci.html

6. Meydan Larousse, cilt: 12, sayfa: 303

 

Iconography

1.  www.hschamberlain.net

2.  www.success.co.il/knowledge/ overview/2.html

3.  http://tr.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

4.  www.latifm.com/artists/Leonardo_da_Vinci.htm

5.  www.payidar.net/sanat-eserleri/16127-leonardo

6.  www.ibiblio.org/wm/paint/auth/bassano/last-supper/last-supper.jpg

7.  http://tr.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

8.  http://tr.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci#Resim_galerisi

 

Go to page 1