Math Science Chemistry Economics Biology News Search
English - Romanian - Greek - Italian
Sistemul de sănătate românesc nu beneficiază de o imagine pozitivă nici în România, nici în străinătate. Totuşi, anul 2012 aduce in atenţia noastră premiere impresionante în chirurgia cardiovasculară, neurochirurgie şi în prelevarea de organe pentru transplant, dintre care menţionăm doar câteva.
Primul transplant hepatic la un pacient diagnosticat cu cancer colorectal cu metastaze hepatice în ţara noastră a fost efectuat în luna ianuarie, de către prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.
Luna următoare a adus pe firmamentul medicinii româneşti o procedura de asistare cardio-pulmonară postoperatorie de tip ECMO după o operaţie pe cord deschis. Conform acestei proceduri, pentru prima dată, inima, plămânul sau ambele sunt puse în repaus şi pacientul poate sta la Terapie Intensivă mai mult de o săptămână.
În martie, a fost realizată o operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero. Dacă în plămânii fătului se acumulează lichid în cantitate prea mare, acest lucru ar conduce la comprimarea plămânilor acestuia. Directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Regina Maria din Bucureşti, Dr. Hadi Rahimian, a montat la nivelul fătului un şunt toraco-amniotic, prin care lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic. Acest lucru a permis dezvoltarea până la o mărime normală a plămnilor fătului în uter până la naştere.
Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti a efectuat în luna octombrie o operaţie de protezare de genunchi, în premieră atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Europei Centrale şi de Est. Instituţia medicală este primul centru din România şi printre primele două centre din Europa care au fost acreditate pentru acest tip de procedură.
Pornind de la medicina rudimentară practicată de Samuel Hahnemann şi până în ziua de astăzi, medicina românească a parcurs un drum lung. Deşi cu fonduri insuficiente şi aparatură mai puţin performantă din punct de vedere tehnologic, pasiunea omului este cea care a dus şi va duce mai departe spiritul creativ dedicat binelui omului.