Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Editorial 3-2011 Issue: 2011-3 Section: Editorials

English

Greek

Romanian

Turkis

Italian

 

Кризата на образователната система

 

Nikos Chatzarakis

 

Уважаеми читатели,

Тъй като новият брой достига ръцете ви, е дошло времето да оценим нашата работа. Десетки статии, за пореден път, поеха пътя към ръцете на редакционния съвет с техните автори, чакащи тревожно за публикуване, награда за своя труд. Работата, за която всички (ученици и учители) трябва да бъдат поздравени. Тук аз

трябва да кажа, като едно млад член на "компанията" на списанието, че аз съм винаги се радвал да науча, че младите хора, особено студенти, работят

така усилено и с такава преданост в области, срещу които училището се опитва да ни „обърне”. Със своите статии много деца ни показват колко интересни, дори любими могат да бъдат науките.

И така стигаме до основния въпрос на нашите дни: образователната система. Аз започнах да се страхувам, че разстоянието между ученици и училище е все по-голямо и по-голямо.Все по-често, ние виждаме, ученици и учители, които се отвръщат от основната идея на образованието. Мисля, че сега можем да говорим открито за "образователна криза".

Основна индикация на тази криза е страх или омраза, която се появява в много ученици към предметите математика, физика, химия и биология. Децата, разбира се, винаги са свивали горната си устна, когато идват на тези уроци. Въпреки това, аз вярвам, че тази тяхна резервираност извира от невежеството за истинската същност на тези уроци, или от тяхното безразличие за тези специфични науки; двете становища са абсолютно приети. Въпреки всичко това, последните години съм забрлязал определена омраза между студенти и уроци, омраза, която води до друга по-голяма, между хората и науките.

Друга характерен знак е връзката между студентите и техните проекти. В Южна Корея, например, мнението, че всичко се купува, (което се под хранва доста добре) и невежеството на децата на техните уроци води много от тях да се обърне интернет с главата надолу, в търсенето на готов проект, за да го купят.

В Гърция, където за първи път урокът "изследователски проект" беше добавен към училищните програми, усещах за първи път толкова силна нужда от "бягство" сред учениците. Надявам се, че (и желая), все повече и повече ученици и учители ще получат духа на това списание(или някакъв друг подобен проект) и ще започнат да работят с любов с всички тези "ужасни неща". Времето, когато само няколко от тях можеха да открият своя начин да се насладят на науката (или нещо друго) в училище трябва да дойде към края си. И с тази надежда, аз съм в очакване до следващия брой!