Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Editorial 2-2012 Issue: 2012-2 Section: Editorials

English

Romanian

Italian

Greek

Turkis

 

Monica Cotfas

 

Този вториброй на ЕРМ за 2012г. поздравява успеха на проекта "Кюриозити - научналаборатория на Марс" на НАСА, чиято цел е да анализира проби от почва и скали на Марс с Curiosity Rover, в търсене на доказателства, че Марс може да бъде на благоприятна среда за съществуване на някои форми на живот. Хората винаги са били любопитни да разкрие тайните за Вселената, от която те са част. От древни времена, когато всичко е имало мистични или свръхестествени обяснения, до наши дни, когато науката оставим настрана много от предишните вярвания и отвори нови хоризонти, едно нещо, което в крайна сметка остана непроменено е човешкото любопитство. Мисълта, че има и други форми на живот, които са развити в други части на Вселената, все още възбужда въображението на много хора. Това е една от основните причини защо този проек

на НАСА са се ползва от такава голямамедийна известност и такъв огромен интерес от страна на публиката. Роботът, който се приземи в кратера Гейл на 6-ти август 2012 г., има за цел да анализира изменението на климата и геологията на Марс и да намери научни доказателства за живот във каквато и да е форма. Сред най-интересните технически подробности, които биха могли да бъдат споменати тук, са 17 камери с висока резолюция, с които роботът е снабден, инфрачервеният лазер, микроскоп, рентгенографският спектрометър, няколко аналитични лаборатории, различни комуникационни системи и системи за мобилност.

Що се отнася до размерите му те са: 2.9 м дължина, 2,7 м ширина и височина2.2м.

За разлика от марсоходите, които преди това са били изпрашани на Марс през 1997 НАСА Марс Патфайндър, Спирит Ровър през 2010 г., и Опортюнити през 2012 г., Кюриозити е активен от момента на успешно кацане на Марс, като свежда до минимум времето за приготвяне до няколко секунди. Ровърът вече, е анализирал и фотографирал много проби от почвата и други ярки частици, за коитокоито първоначално се смяташе, че са останали парчета от съоръжения, използвани в предишни мисии, но след внимателно проучване е доказано, че са от марсианска материя. Кюриозитти Ровър също е заснел бели сфери на небето на Марс, които специалиститеобясниха като мъртви пиксели, недостатъци на фотографията, но както смятат онези, които вярват в извънземни това са неидентифицирани космически кораби.

Сред най-интересните снимки, предлагани от ровъра има скала с големи размери по прякор „Джейк Матиевич", със сложен състав от силиций, натрий, калий и алуминий, което доказва, че тя е резултат от охлаждане на магмата, след вулканично изригване. Ровърът е заснел също невероятно затъмнение на марсианското небе, когато Фобос, една от "луните" на Марс премина в предната част на слънцето. Независимо от резултатите от тези изследвания, както и на заключенията, които ще бъдат направени от този конкретен изследователски проект, „най-важното е да не спираме да си задаваме въпроси. Любопитството има своя собствена причина за съществуване ", както казва Алберт Айнщайн.

 

Iconography