Math   Science   Chemistry   Economics   Biology   News   Search

> Editorial 2-2012 Issue: 2012-2 Section: Editorials

English

Romanian

Italian

Bulgarian

Turkis

 

Monica Cotfas

 

Εκδοτικό σημείωμα

Το όχημα Curiosity

 

Αυτό το δεύτερο τεύχος του περιοδικού EPM για το 2012 χαιρετίζει την επιτυχία του προγράμματος της NASA «Περιέργεια (Curiosity) – επιστημονικό εργαστήριο στον Άρη», που σκοπεύει να αναλύσει δείγματα χώματος και βράχων με το όχημα Curiosity, αναζητώντας αποδείξεις για το αν ο Άρης θα μπορούσε να είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.

Οι άνθρωποι πάντοτε είχαν την περιέργεια να ανακαλύψουν τα μυστικά του Σύμπαντος, στο οποίο και αυτοί ανήκουν. Από την αρχαία εποχή, όπου το κάθε τι είχε μυστικιστικές ή υπερφυσικές εξηγήσεις, μέχρι τις μέρες μας όπου η επιστήμη παραμέρισε τις προηγούμενες ερμηνείες και άνοιξε νέους ορίζοντες, ένα πράγμα παρέμεινε τελικά απαράλλακτο και αυτό ήταν η περιέργεια του ανθρώπου. Η σκέψη ότι υπάρχουν άλλες μορφές ζωής, που αναπτύχθηκαν σε άλλες περιοχές του Σύμπαντος, διεγείρει ακόμη τη φαντασία πολλών ανθρώπων. Αυτός είναι κι ένας από τους κύριους λόγους που αυτό το πρόγραμμα της ΝΑSA γνώρισε τόσο μεγάλη δημοσιότητα και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό.

Το ρομπότ που προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Gale στις 6 Αυγούστου 2012 είχε ως αποστολή να αναλύσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να βρει επιστημονικές αποδείξεις για κάποιες μορφές ζωής. Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες τεχνικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αναφερθούν είναι ότι το ρομπότ είναι εφοδιασμένο με λέιζερ υπερύθρου, μικροσκόπιο, φασματοφωτόμετρο ακτίνων Χ, αρκετά αναλυτικά εργαστήρια, και διάφορα συστήματα επικοινωνίας και μεταφοράς. Όσο αφορά τις διαστάσεις του, έχει μήκος 2,9 μέτρα, πλάτος 2,7 μέτρα και ύψος 2,2 μέτρα.

Σε αντίθεση με τα οχήματα που στάλθηκαν μέχρι τώρα στον Άρη από τη NASA – Mars Pathfinder το 1997, Spirit Rover το 2010 και Opportunity το 2012-, το Curiosity έγινε ενεργό αμέσως μετά την επιτυχή προσεδάφισή του στον Άρη, ελαχιστοποιώντας το χρόνο προετοιμασίας του σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Το όχημα ήδη πήρε, ανάλυσε και φωτογράφισε μερικά δείγματα χώματος και άλλα λαμπερά αντικείμενα που αρχικά πιστεύτηκε ότι ήταν κομμάτια που απέμειναν από εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες αποστολές, αλλά μετά από προσεκτική ανάλυση αποδείχτηκε ότι ήταν υλικό από τον Άρη. Το όχημα Curiosity φωτογράφησε επίσης λευκές σφαίρες στον ουρανό του Άρη, που ερμηνεύτηκαν από τους ειδικούς σα νεκρά φωτοσημεία (dead pixels), ελαττώματα της φωτογραφίας, αλλά από εκείνους που πιστεύουν σε εξωγήινους αποδόθηκαν σε άγνωστης ταυτότητας διαστημόπλοια.

Μεταξύ των πιο ενδιαφερουσών εικόνων που έστειλε το όχημα υπάρχει ένας βράχος μεγάλων διαστάσεων, που επονομάζεται «Jake Matijevic», και έχει μία σύνθετη σύσταση από πυρίτιο, νάτριο, κάλιο και αργίλιο που αποδεικνύει ότι προήλθε από ψύξη του μάγματος μετά από έκρηξη ηφαιστείου. Το όχημα φωτογράφισε, επιπλέον, μία συναρπαστική έκλειψη στον ουρανό του Άρη, όταν ο Φόβος, ένα από τα «φεγγάρια» του Άρη, πέρασε μπροστά από τον ΄Ηλιο.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας και από τα συμπεράσματα που θα βγουν από το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, «το σπουδαιότερο πράγμα είναι να μη σταματάει ποτέ η έρευνα», όπως είπε ο Άλμπερτ Αινστάιν. Το Curiosity έχει τους δικούς του λόγους να υπάρχει..

 

Iconography