Math Science Chemistry Economics Biology News Search
EPM’in bu 2012 yilindaki bu ikinci sayisi NASA’nin Merak adli araç ile Mars’in bazi yasam formlari açisindan elverisli bir ortam olup olmadigina dair kanit arama yolunda kaya ve toprak örneklerinin incelenmesini amaçlayan “Mars’taki bilimsel laboratuar-Merak” projesini selamliyor.
Insanlar daima parçasi olduklari evrenin gizemlerini çözme konusunda merakli olmuslardir. Her seyin mistik yada dogaüstü bir açiklamasinin oldugu antic çaglardan, bilimin önceki inanislarin çoguna karsi çikip yeni ufuklar açtigi günümüze kadar bir sey hiç degismeden kalmistir; insanoglunun meraki. Evrenin diger köselerinde baska yasam türlerinin gelismis olabilecegi düsüncesi hala birçok insanin hayal gücünü zorlamaktadir. Iste bu NASA’nin bu projesinin medyadan bu denli yararlanmasinin ve bu kadar genis kamuoyu ilgisi çekmesinin temel nedenlerinden biridir.
6 Agustos 2012 tarihinde Gale kraterine inen robotun görevi Mars’in iklim ve jeolojisini incelemek ve her türden yasam formlari için bilimsel kanitlar aramaktir. Burada bahsedilebilecek en ilginç teknik detaylarin arasinda robotun sahip oldugu 17 yüksek çözünürlüklü kamera, kizilötesi lazer, mikroskop, X isini spektrometresi, birkaç çözümleme laboratuvari ve degisik iletisim ve hareket sistemleri yer alir. Boyutlarina gelince; 2,9 metre uzunlugunda, 2,7 metre genisliginde ve 2,2 metre yüksekligindedir.
Daha önce NASA tarafindan Mars’a gönderilen araçlarin-1997 Mars Kasifi, 2010 Sipirit Araci ve 2012 Firsat- aksine Merak hazirlik süresini bir kaç saniyeye indirerek Mars’a yaptigi basarili inisle beraber aktif hale geldi.
Araç su ana kadar birçok toprak, kaya ve ilk basta önceki görevlerde kullanilan ekipmanlarin kalintilari olduguna inanilan ancak dikkatli incelemenin ardindan Mars’a ait materyaller oldugu kanitlanan diger parlak parçalari topladi, analiz etti ve fotografladi. Merak araci uzmanlar tarafindan ölü pikseller, fotograf kusurlari olarak açiklanan ancak uzaylilarin varligina inananlar tarafindan tanimlanamayan uzay gemileri oldugu düsünülen beyaz katmanlari da fotografladi.
Araç tarafindan saglanan en ilginç görüntülerin arasinda volkanik bir patlamadan sonraki soguma sonucu olustugunun kaniti olan karmasik bir silikon, sodyum, potasyum ve alüminyum birlesimine sahip “Jake Matijevic” takma adli büyük boyutlarda bir kaya bulunmakta. Araç ayrica Mars gökyüzünde Mars’in aylarinda biri olan Phobos’un günesin önüne geçtigi anda gerçeklesen inanilmaz bir tutulmayi da fotografladi.Bu arastirmanin çiktilari ve bu arastirma projesinden çikarilabilecek sonuçlar her ne olursa olsun Albert Einstein’in da söyledigi gibi; “önemli olan sorgulamayi birakmamak. Meragin var olmak için kendi nedeni vardir.”